Kriisiviestintä

Onnettomuudet ja katastrofit

Kriisiviestinnällä pyritään poikkeusoloissa Costa Blancalla nopeaan tiedonvälitykseen ennalta sovittujen periaatteiden mukaisesti. Seurakunnan kriisipalaverissa sovitaan työnjako ja tehtävien priorisointi sekä otetaan huomioon Kriisiohjeistus kirkon ulkomaantyöntekijöille -opas.

Lisäksi ollaan yhteydessä kirkon ulkosuomalaistyön yksikköön sekä Costa Blancalla ja Madridissa toimiviin Suomen suurlähetystön edustajiin, jotka puolestaan ovat yhteistyössä espanjalaisten
viranomaisten kanssa.

Onnettomuuden sattuessa varmistetaan tiedotusvälineiden palvelu myös kriisipaikalla, jonne luodaan pelisäännöt toimittajille ja valokuvaajille. Avainhenkilöillä tulee olla esim. nimikyltit ja tulkit apunaan.

Kriisiavun antamiseksi järjestettävistä hartaus- ja muista tilaisuuksista tiedottaminen aloitetaan välittömästi. Kriisiviestinnässä hyödynnetään etenkin sosiaalista mediaa. Perhettä tai vain muutamaa henkilöä koskevissa kriiseissä ollaan suorassa yhteydessä omaisiin.

Käytännön toimenpiteet

Kun maanjäristys, tulipalo, paha liikenneturma tai jokin muu katastrofi lähistöllä sattuu, on seurakunnan vapaaehtoisella kriisiryhmällä valmiuksia ensiavussa, turvallisuuspalvelussa, työ- ja väestönsuojelussa, kuljetuksissa, ruokahuollossa, kielitaidossa ja sielunhoidossa. Myös Pilar de la Horadadan kunniakonsulaatin vapaaehtoinen edustus kuuluu kriisiryhmään. Seurakuntakoti on yksi paikka ensiapuun, väliaikaiseen majoitukseen ja muonitukseen Torreviejassa.

Suuronnettomuuksissa vain Suomen suurlähetystö Madridissa toimii yhteistyössä Espanjan viranomaisten kanssa, eivät vapaaehtoisryhmät.

- Paikallinen suurlähetystön kunniakonsulaatti, puh. +34 966 766 412

- Suurlähetystö, Madrid, puh. +34 913 196 172

- Seurakunnan pappi, puh. +34 606 540 757

Kriisiviestinnän johto

- Suurlähetystö suurissa, pappi tai kriisiryhmän johtaja pienissä tilanteissa.

- Käytännön viestintään pyydetään ammattiapua.

Henkilökohtainen kriisi

Henkilökohtainen kriisi liittyy tavallisimmin omaan tai läheisen terveyteen, varkauden tai ryöstön uhriksi joutumiseen tai esim. passin katoamiseen.

Kiireellisin avuntarve on puolison, muun omaisen tai läheisen vakavasti sairastuessa tai kuollessa.

Toimenpide

Suositellaan tulkin pyytämistä avuksi espanjalaisen lääkärin ja muun terveyshenkilöstön sekä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa asioimiseksi, jos läheisten kielitaito ei riitä.

Kriisipalvelua voi saada seurakunnan papilta ja mahdollisilta tukihenkilöiltä.

Hätätilanteet (passin katoaminen, rikos ym.)

Ota yhteys Torreviejassa: Guardia Civil, C/Zammit 50-52, puh. +34 965 70 53 54 tai

Policia Local, puh. 96 692 75 58.

Tulkki mukaan, jos kielivaikeuksia. Myös ulkoministeriön edustustot (kunniakonsuli tai suurlähetystö Madridissa) auttavat.

Tulkkipalvelut

Maksulliset tulkkipalvelut (auto: tulkin auto käytettävissä)

Torrevieja

Pia Blinnikka (auto), puh. 618 320 429

Maria Hammar (auto), puh. 676 288 260

Greta Kuisma (ma-pe klo 14 jälk., la-su 24 h, auto), puh. 618 396 486

Monna Laakso-Sáez (virallinen kielenkääntäjä), puh. 966 928 049

Irina Marjokivi (auto), puh. 966 927 702

Ulla Laakso puh. 663 717 994

Jenni Annika Ylinen puh. 679 387 745

Elena Juvonen puh. 664 530 654

Armi Karjalainen puh. 655 391 627

Heidi Honkanen puh. 697134622

Muualla

Merja Palva (virallinen kielenkääntäjä, Madrid), puh. 607 762 141

Annukka Valtanen-Garcia (Elche, auto), puh. 619 515 856

Tulkkausapua saa ajoittain seurakuntakodissa ja Suomi-seurassa (Calle Suecia 10, puh. +34 634 351 103) maksutta. Varmista aika etukäteen.

Maanjäristysohjeet voimakkaissa järistystapauksissa

1. Jos olet sisällä maanjäristyksen aikana, pysy siellä rauhallisena ja varmista oma ja läheistesi turvallisuus.
  2. Pyri huoneen nurkkaan tai vahvojen ovikaarien tai sisäseinien läheisyyteen, ei koskaan lähelle ikkunoita tai raskaita kaappeja ja koneita sirpale- tai muun vaaran takia.
  3. Älä koskaan juokse kadulle järistyksen aikana tai heti sen jälkeen, koska katolta ja talojen seinistä putoavat kivet ja esineet voivat osua sinuun.
  4. Älä käytä kerrostalon portaikkoa tai hissiä järistyksen aikana eikä heti sen jälkeen.
  5. Avaa ovi porraskäytävään tai parvekkeelle, jotta estäisit ovien jumittumisen talorakenteen muuttuessa.
  6. Älä pelästy, jos sähköt katkeavat ja hälyttimet soivat.
  7. Varaudu rikkoutuvien lasien, putoilevien esineiden ja repeilevien seinien ääniin.
  8. Älä sytytä avotulta pimeässäkään kaasuräjähdysvaaran takia.
  9. Mene ulos vasta sitten, kun järistys on varmasti ohi.
  10. Jos ajat autoa järistyksen sattuessa, pysäköi autosi mahdollisimman kauas rakennuksista, ylikäytävistä ja silloista.
  11. Pysy autossa, kunnes järistys on ohi, jotta et vahingoittuisi esim. tuulen kuljettamasta romusta.
  12. Jos huomaat meren vetäytyvän suuren maanjäristyksen aikana selvästi rannasta tai tavallista korkeamman aallon lähestyvän vauhdilla rantaa, poistu mahdollisimman kauas ja ylemmäs rannasta.
  13. Hyökyaallon eli tsunamin jälkeen ei saa heti palata rannalle, koska tsunami voi tulla uudelleen ja useaan kertaan.
  14. Noudata aina viranomaisten käskyjä ja evakuointiohjeita.
Kriisiviestinnän lukkokuva