Uutisia 

Uutislistaukseen

Yleisöä.jpg

Yhteiskristillistä Naistenpäivää vietettiin 11. kertaa Torreviejassa

8.3.2020 14.09

Torreviejan suomalaisten seurakuntien naiset aloittivat Naistenpäivän-viikonlopun vieton jo lauantaina kokoontumalla perinteiseen yhteiskristillineen Naistenpäivään teemalla ”Terveyden lähteillä”.

Järjestäjänä toiminut Yhteiskristillinen naistoimikunta joutui selviämään lyhyellä aikataululla toinen toistaan haastavammista tilanteista ja mutoksista, mutta siitä huolimatta – tai ehkäpä juuri sen vuoksi – päivästä muodostui erittäin antoisa sekä tunnelmaltaan rento ja yhteisöllinen.

Yhteiskristillinen naistoimikunta oli ottanut järjestelyissä huomioon pienetkin yksityiskohdat. Osanottajien iloksi oli pöytiin askarreltu Kaija Leinon johdolla kauniit pussit, joissa oli jokaiselle muistolause tästä päivästä sekä ääntä kirkastavaa inkivääriä. Sinikka Liedes taas oli käynyt poimimassa luonnonkukkaset kaikkiin pöytiin. Mieleen nousi heti vanha englantilainen kansanruno ”Mistä on pienet tytöt tehty?": 

Mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista, kukkasista,
inkivääristä, kanelista.
Niistä on pienet tytöt tehty. ”

(Kirsi Kunnaksen suomennos Kaarina Helakisan toimittamasta Suomen lasten runotar -kokoelmasta)

Yhteiskristillisen naistoimikunnan jäsenet

vas. Mari Hirvonen, Tuija Lähdemäki-Käppi, Paula Kaikkonen, Heidi Myrskykari, Sinikka Liedes ja Kaija Leino

Päivän ohjelma oli koottu vuoroin rentouttavista ja yhteisöllisistä, vuoroin ajatuksia ja pohdintoja herättävistä elemeinteistä ja tietenkin hyvästä ruuasta. Taukoliikuntaakan ei unohdettu. Myös ajankohtainen tartuntatautien leviäminen oli otettu huomioon: naistoimikunnan jäsenet ovella olivat varustautuneet iloisten hymyjen ja aurinkoisen tervetulotoivotusten lisäksi käsidesitarjoilulla kaikille.

 

Mari Hirvonen ja Tuija Lähdemäki-Käppi toivottivat kaikki tervetulleiksi ja pitivät tilaisuuden alkurukouksen toivoen, että kaikki mukanaolijat lähtisivät kotiin hitusen rikkaampina ja toiveikkaampina jaettuaan toisten kanssa ajatuksia, tapoja ja keinoja kääntää elämän hankaluudet iloksi ja mahdollisuuksiksi.

Päivän musiikista vastasivat Merja Poukkula ja Tuula Tarkkinen. He lauloivat useita Merja Poukkulan säveltämiä lauluja sekä toimivat yhteislaulujen vetäjinä. Yhteislauluja säesti Heidi Myrskykari.

  

vas. Tuula Tarkkinen ja Merja Poukkula

Tuula Tarkkinen, Mari Hirvonen ja Merja Poukkula ja säestäjä Heidi Myrskykari.

 

Heidi oli järjestänyt myös arvauskilpailun: läpinäkyvään pussiin pakattujen suklaiden lukumäärä piti osata arvata mahdollisimman tarkkaan. Tehtävä osoittautui yllättävän hankalaksi, eikä täysin oikeaa lukua löytynyt vastauslapuista, mutta lähimmäksi arvannut Kerttu Salo voitti pussin sisältöineen. Kerttu kertoi, että mummilla on monta pientä herkkujen odottajaa, jotka varmaan ilahtuvat kovasti.

Paras arvaaja Kerttu Salo

Päivän luennoitsijana aiheesta ”Terveyden lähteillä” oli sosionomi-diakoni Sofia Honkanen. Hän käsitteli luennossaan monipuolisesti sitä, miten voimme itse vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme ja sitä kautta kokonaisvaltaisesti terveyteemme.

Päivän luennoitsija, sosionomi-diakoni Sofia Honkanen

Suomi on tutkimuksen mukaan jo toisen kerran maailman onnellisin maa. Sofia Honkanen käsitteli laajasti ihmisen onnellisuuden osatekijöitä sekä pitemmästä, että lyhyemmästä aikaperspektiivistä.

Pitkän aikavälin kokemukseen onnellisuudesta vaikuttavat eniten kokemukset ympäröivästä yhteiskunnasta. Jos taas kysytään millainen päivä oli eilen, nousevat esille hyvin erilaiset vaikuttavat tekijät.

”Suomalainen ihminen on yleensä suht onnellinen. Onneen riittää, kun elämän perusasiat ovat kunnossa. Tutkijoiden mukaan evoluutio on ohjannut ihmistä siihen suuntaan, että mieliala painottuu positiivisuuteen eli sinne onnellisuuteen.

Tutkimusten mukaan positiivisuuden kehän murtaa tehokkaimmin raju epäoikeudenmukaisuus. Se näkyy myös tilastoissa. Häntäpäätä pitävät sellaiset maat, joissa korruptio rehottaa, väkivallan kierre jatkuu ja ihminen kokee oman asemansa heikoksi” Honkanen jatkaa ja toteaa, ettei oman onnellisuuden etsiminen suinkaan tarkoita itsekkyyttä, sillä onnellisista ihmisistä on paljon iloa muille.

Onnellisuutta ja sen edellytyksiä on tutkittu aina. ”Antiikin filosofien aikana Aristoteles totesi, että tullakseen onnelliseksi ihmiset tavoittelevat mainetta, valtaa,rahaa ja ystäviä, mutta hänen mielestään todellinen onni saavutetaan hyveitä noudattamalla. Hyvyys, oikeus, rohkeus ja totuus ovat esimerkkejä niistä hyveistä, joita noudattamalla ihminen tulee onnelliseksi.”

Sofia Honkanen jatkoi luentoaan kokoamalla yhteen niitä asioita, joihin voimme itse vaikuttaa ollaksemme onnellisia ja hyvinvoivia. Yhtenä perustavaa laatua olevana asiana Honkanen toi esille itse käsitteen Itsemyötätunto.

”Kaikkihan olemme keskeneräisiä, emmekä tulekaan valmiiksi tässä ajassa. Kaikissa meissä on sekä hyvää, että pahaa. Kristillisen ihmiskäsityksen mukaan olemme kuitenkin arvokkaita. Olemme arvokkaita Jumalan luomina, emme omien tekojemme kautta. Raamattu antaa ohjeeksi ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itesäsi”. Miten siis voin rakastaa lähimmäistäni jos en rakasta itseäni? Itsemyötätunto on juuri ystävällisyyttä itseä kohtaan. Tarvitsemme sitä tuomaan tasapainoa hankaliin kokemuksiin ja voidaksemme nauttia hyvistä hetkistä. Olemalla lempeä itseäsi kohtaan ja hyväksymällä itsesi sellaisena kuin olet, suojaat itseäsi stressiltä, vaalit mielesi hyvinvointia ja fyysistä terveyttäsi.”

Luennossa käsiteltiin myös aivojen plastisuutta, eli niiden kykyä muuttua missä tahansa ihmisen ikävaiheessa positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan. Tämä ilahdutti sekä herätti paljon ajatuksia meissä seniori-ikäisissä kuulijoissa. ”Aivojen muovautuminen ajatuksien avulla on ajattelemisen arvoinen asia. On ihmeellistä ajatella aivoilla olevan korjaava kyky, jopa vielä aikuisuudessa, aivojen muovautumisesta positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan. Positiivisuuteen keskittymisen on havaittu tuovan nopeammin monia hyötyjä niin psyykkisesti, fyysisesti ja henkisesti.”


Päivän luennon jälkeen saatiin vauhtia ja virtaa Mira Tolosen vetämästä taukojunmpasta ennen lounasta. Lounaan aikana keskustelu oman hyvinvoinnin edistämisestä ja hallinnasta jatkui vilkkaana ja iloisesta ääntensorinasta ja naurunpurskahduksista päätellen antoisana.

Taukojumppaa Mira Tolosen johdolla

Tilaisuuden toinen puoli aloitettiin Kaija Leinon runolla ”Lähdeihminen”, jonka hän oli kirjoittanut juuri tätä tapahtumaa varten ja päivän teemaan sairaanhoitajan näkökulmasta.

Tämän jälkeen saivat osanottajat esittää Sofia Honkaselle kysymyksiä ja mielipiteitä hänen luentonsa aiheesta ja sisällöstä. Mari Hirvonen haastatteli myös naistoimikuntaan kuuluvia Heidi Myrskykaria ja Tuija Lähdemäki-Käppiä heidän kokemuksistaan ja konsteistaan mielenhallintaan ja jokapäiväisistä haasteista selviytymiseen sekä ystävien ja läheisten merkille panemaan levollisuuteen. Molemmille haastatetuille olivat usko ja rukous tärkeitä, samoin Espanjan ilmasto ja aurinko.

Mari Hirvonen antoi loppupuheenvuorossaan osanottajille muistolauseeksi kehotuksen ”Kohtele itseäsi tänään hyvin!” Samalla hän muistutti, että kiitollisuus on katkeruuden vastakohta ja että tärkein muistettava asia on armo (ansaitsematon rakkaus minunkin osakseni).

Tilaisuuden järjestivät yhdessä Costa Blancan ev.lut.seurakunta, Vapaakirkko Majakka ja Helluntaisrk. Kotikirkko.

 

- Teksti ja kuvat Satu Mäkitalo