Kirkon perinteet Costa Blancalla

Kirkon perinteisiin kuuluu kirkkovuoden mukainen kierto juhla-ajoissa. Kirkkovuosi alkaa adventista ja päättyy tuomiosunnuntaihin. Arkisesti tunnetuimpia kirkkovuoden kohokohtia ovat joulu, pääsiäinen ja helluntai. Seurakuntamme viettää ja kunnioittaa suomalaisia perinteitä oman maamme tavan mukaan.

Suomenkieliset messut pidetään joka toinen lauantai klo 12.

Raamattu on kirkon uskon ja opin perusta. Siksi seurakunnassamme toimii viikoittain kokoontuva raamattupiiri. Siellä on hyvä yhdessä toisten kanssa tutkia uskon perusteita ja etsiä vastauksia  elämän peruskysymyksiin. Usko on Jumalan lahjaa ja Pyhän Hengen työtä ihmisessä. Pyhä Henki on sitoutunut Jumalan sanaan ja toimii sanan kautta.

Katolinen kirkko toimii alueella vahvasti, mikä tuo omaa väriään arkielämään Costa Blancalla. Seurakuntamme pitää jumalanpalvelukset katolisessa kirkossa, Iglesia Inmaculada Concepciónissa,   ja yhteistyö katolisen kirkon kanssa on läheistä. Näin pääsemme myös tutustumaan hieman katolisiin perinteisiin ja erilaiseen kirkon koristeluun. Jouluna keskeisiksi nousevat näyttävät, kauniit ja usein melko suurikokoiset seimiasetelmat. Laskiaisena paastoon laskeutumiseen valmistaudutaan värikkäillä karnevaaleilla.

Seurakuntamme harjoittaa tiiviisti käytännön ekumeniaa myös muiden alueella toimivien kristillisten kirkkojen kanssa.

Yhteiskristillinen naistenpäivä

Vuonna 2012                                Vuonna 2017

Messu on Jumalan läsnäolon juhla

Turistipappi Peter Kankkonen, kerro messun historiasta?

Mielelläni. Käytämme yli 2 000 v. vanhaa ”runkoa”. Sen juuret ovat Vanhassa Testamentissa ja kiirastorstain ehtoollisessa, kun Jeesus pyysi opetuslapsia viettämään sitä jatkossakin. Siitä pitäen kristityt ovat viettäneet messua, jossa ajaton ja ajallinen, rajallinen ja rajaton sekä mennyt ja tuleva kohtaavat.

Mikä on tunnusomaista messulle?

Sitä on aina sävyttänyt kiittäminen. Sanoin ja sävelin. Apostoli sanoo, että laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja.

Entä messun luonne?

Jo alkusiunaus ilmaisee messun luonteen ja kenen tähden kokoonnutaan yhteen. Sen sanat ”Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen” ovat kastekäskystä ja muistuttavat meitä omasta kasteestamme.

Miten kaste liittyy messuun?

Kaste velvoittaa meitä elämään jatkuvassa yhteydessä Jumalan kanssa Kristuksen kautta. Tätä varten tarvitaan ohjausta ja opetusta. Se annetaan messussa. Kasteessa meidät kutsutaan nimeltä mainiten seuraamaan Jeesusta eli elämään hänen opetuslapsenaan. Tässä tehtävässä messu auttaa meitä oppimaan tuntemaan Pelastajamme samalla kun se syventää uskomme tuntemusta antaen myös arkisia ohjeita uskonelämäämme varten.

Miksi messussa on synnintunnustus?

Luterilaiseen messuun kuuluu aina synnintunnustus, sillä kun ihminen astuu Jumalan eteen, hänellä on aina syntejä tunnustettavana. Synninpäästö taas päättää riidan Jumalan ja syntisen välillä eli kun liturgi antaa synninpäästön, joka taas perustuu Kristuksen antamaan valtuutukseen: ”Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksiannetut”.

Entä saarnan asema messussa?

Saarna on puhuttua Jumalan sanaa, jonka tehtävä on synnyttää ja kasvattaa uskoa sekä rakentaa ja vahvistaa seurakuntaa.

Kutsu kuuluu jokaiselle koska itse Kristus kutsuu: Tulkaa minun luokseni minä annan teille levon.

Ei uskovainen on siis myös tervetullut?

Tottahan toki!

Mitä messu tarkoittaa itsellesi?

Eräs mies ihmetteli ystävänsä osallistumista messuun ja kysyi: ”Miksi käyt niin usein messussa?” Sanomatta mitään ystävä otti hehkuvasta hiilloksesta hiilen erilleen. Hiilen hehku hiipui ja se mustui. Hetken päästä ystävä nosti mustuneen hiilen takaisin hiillokseen, ja taas se hehkui. ”Tämän vuoksi käyn messussa” hän vastasi.

Haluatko vielä lisätä jotain?

Kyllä. Pyydän, että seurakuntalaiset rukoilisivat messumme puolesta! Onhan messu Jumalan läsnäolon suuri juhla.

Ofrenda Floral a la patrona de Torrevieja 2016

Yksityiskohta Torreviejan Belenistä 2016